top of page

Anton Gaaei: Find glæden ved det, man drømmer om


Store drømme, fornyet fodboldlyst, fravalg, fokus og en tur til Europa. Vi har mødt Viborgtalentet og tidligere efterskoleelev på Levring Efterskole, Anton Gaaei, til en snak om professionel fodbold, en pakket hverdag, et givende efterskoleår og det at finde lysten til det man elsker.


Foran sin hjemmebane, Energi Viborg Arena, møder vi Anton Gaaei, der imødekommende tager imod. ”Der virkelig har været fart på det sidste halve år”, fortæller han smilende til spørgsmålet om, hvordan det går. Tilbage i april 2022 fik han Superligadebut i 2-1 sejren over Sønderjyske, ligesom han i slutningen af sæsonen var med til at sparke Viborg mod en europakvalifikation efter sejren mod Aalborg. 6 kampe er det blevet til i forårssæsonen, alt imens eksaminerne i 3. G på Viborg Handelsgymnasium ligeledes stod for døren. Belønningen kom da også tidligere på måneden i form af en blå hue og en ny Viborgkontakt, der binder Gaaei til barndomsklubben indtil 2026.


Fravalg med drømmen i sigte

Hverdagen er ikke for Anton Gaaei som hos de fleste 19-årige. Det har sin pris at spille professionel fodbold sideløbende med skolegang, og det har da også krævet et par særaftaler med skolen og klubben for at få kabalen til at gå op. ”Jeg er stort set til træning hver eneste dag, hvilket selvfølgelig har kostet lidt på skoledagen”, fortæller Anton Gaaei, der typisk møder ind til de første moduler i skolen, inden der er afgang mod træning i klubben. Træningen varer typisk til lidt over middag. Frokosten indtages herefter på vej mod skolen, hvor de sidste moduler skal overstås. ”Der er tryk på, og jeg har virkelig sat pris på forstående lærere og trænere i denne tid, men det er klart, at jeg glæder mig til at fokusere fuldt ud på fodbolden. Det har selvfølgelig været hårdt, men det var et valg jeg tog, da jeg besluttede at gå all in på fodbold og samtidig have min studentereksamen ved siden af”.


En travl hverdag er dog ikke det eneste, Anton Gaaei har skrevet sig op til i jagten på at blive professionel fodboldspiller. Der er mange fravalg man må træffe, når man går på gymnasiet og fredagsbarer og fester lurer med vennerne hver eneste weekend. ”Jeg har faktisk valgt det fra”, lyder det fra den 19-årige om fester med alkohol. ”Det er ikke alle der gør det sådan, men det har jeg valgt, da jeg som sagt ville gå allin på drømmen om at blive professionel. Jeg savner det ikke, men det er også fordi, jeg har bestemt mig for, at det ikke er en mulighed, hvis jeg vil nå de mål jeg drømmer om. Og så hjælper det selvfølgelig, at jeg elsker fodbold, så meget som jeg gør”.


Det betaler sig

Hos Anton Gaaei er der dog ingen tvivl om, at det hårde arbejde og mange fravalg betaler sig. Det kommer især til udtryk når han trækker Viborgtrøjen over hovedet og lige har et par minutter til at fundere over tilværelsen og minder sig selv om, hvor mange drenge, der ville give alt for at være i hans sted. ”I forhold til at løbe ind til min debut som superligaspiller var det selvfølgelig kæmpestort. Det er noget jeg har drømt om lige siden jeg startede til fodbold, men i øjeblikket var der faktisk ikke de helt store tanker. Jeg var fuldt fokuseret på at udføre min opgave, give mig fuldt ud og spille mig spil.”

Der var først efter kampen det rigtigt gik op for Anton Gaaei, hvor stort det var. Beskeder og reaktioner fra familie, venner og bekendte strømmede ind på telefonen, ligesom det også var her, det virkelig kunne mærkes, at de mange fravalg og beslutninger havde givet pote. For som Anton Gaaei udlægger det, er der for ham ingen mellemvej.

Et givende efterskoleår

Springer vi nogle år tilbage, var det ikke just drømmen om at blive professionel fodboldspiller, der fyldte meget, da en ung Anton Gaaei indlogerede sig på Levring Efterskole i sommeren 2018. ”Fodboldmæssigt havde jeg simpelthen været for mange nedture igennem årene forinden. I virkeligheden var det nok en blanding af lange skoledage ligesom jeg havde fornemmelsen af, at uanset hvor godt jeg gjorde det, så fik jeg ikke meget spilletid. Det var en kæmpe frustration for mig, fordi jeg allerede dengang havde tanken om, at jeg skulle blive professionel. Når det så haltede med spilletiden, kunne jeg kun fokusere på, at drømmen gled længere og længere væk.” Efter U15 valgte Anton Gaaei at sige stop og begyndte derfor hjemme i ’moderklubben’ Eastside og tog på efterskole, hvilket er et af de bedste valg han nogensinde har taget, som han selv udtrykker det.


”Levring Efterskole kickstartede på en måde det hele igen, for jeg fandt bare lysten fuldstændig derude, ligesom vi også havde nogle gode trænere i Poul Erik Kristensen og Thomas Røll.

Det år var bare helt vildt fedt – både det sociale på efterskolen og på fodboldholdet. Jeg havde jo parkeret drømmen om at blive professionel og fokuserede bare på glæden ved at spille fodbold med vennerne, for glædens skyld.”


Heldigvis var drømmen ikke parkeret længere væk, end den var til at finde frem igen. Levrings daværende fodboldtræner, Poul Erik Kristensen, som har en fortid som assistenttræner i Aab, DBU-instruktør og en lang række andre meritter, så hurtigt noget helt særligt i Anton Gaaei. ”Generelt for hele den årgang var det en fantastisk gruppe af unge drenge på fodboldholdet. Sikke et sammenhold. De forstod virkelig at være imødekommende, nysgerrige og ydmyge, alt imens de havde en indbyrdes forståelse. De kom altid til træning med sult, nysgerrighed og lysten til at høre, hvad man som træner havde at tilbyde. Det udmundede sig naturligvis også i et DM, hvilket var den største selvfølgelighed med det arbejde, vi lavede sammen. At holdet derfor ville blive en succes, vidste jeg næsten med det samme”, fortæller Poul Erik Kristensen inden han drejer samtalen over på Anton. ”Vi fik jo en dreng ind på holdet med et åbenlyst talent, og nogle afsindige gode spidskompetencer, herunder fart, spark, teknisk niveau og selvfølgelig en mental parathed. Jeg så med det samme, at han var noget helt særligt. Troen på at blive professionel var der dog ikke helt på det tidspunkt, så meget af træningen for ham handlede om at finde lysten til at spille fodbold og bevare en form for tålmodighed i forhold til mål og drømme. Jeg måtte fortælle ham, at det bestemt ikke var for sent at jagte drømmen. Jeg mente simpelthen, at Anton Gaaeis talent var for stort til at gå til spilde. Som følge deraf havde jeg nogle snakke med ham og faren, og endte med at tage ham med til Viborg, hvorfra tingene udviklede sig. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at han har kompetencerne og personen til at blive en rigtig stor fodboldspiller. Sådan vil det være, når man arbejder så dedikeret og samtidig formår at holde sig ydmyg på trods at succeser i så ung en alder. I det hele taget mener jeg at efterskolemiljøet i store træk er foreneligt med fodboldmiljøet, hvor det også handler om sammenhold og team effort 24/7,” afslutter en glad og stolt Poul Erik Kristensen.


Efterskoleåret blev derfor et aktiv i Anton Gaaeis barndomsdrøm om livet som professionel fodboldspiller. Her blev han igen mindet om, at spillet med den runde bold med venner og sammenhold handlede om mere end jagten om at blive professionel. ”På baggrund af dette mener jeg heller ikke, at det på nogen måde behøver at være bremsende for en fodboldkarriere at tage et år på efterskole med fokus på det sociale. Jeg er selv et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre at slå ’sent’ igennem. Om ikke andet, er det et bevis på, at det aldrig er for sent og man derfor skal gøre, hvad man har lyst til, uden det behøver at være hæmmende for mål og drømme. Jeg vil i hvert fald råde alle drenge og piger til at tage på efterskole, hvis man har lysten til det. Der skal nok være et højt niveau af spillere og trænere til at blive udfordret og udvikle sig. Det var i hvert fald min oplevelse på Levring”, uddyber Gaaei.


Fra drømme til virkelig

På trods af bump på vejen, som man med garanti finder i alle fortællinger i jagten på drømme, er det nu en realitet, at Anton Gaaeis skuldrer bærer den grønne Viborgtrøje. Papirerne har han på det indtil minimum 2026, men det betyder ikke, at den unge midtjyde ikke har flere drømme. ”Jeg skal lige så stille skal bide mig mere fast på holdet, ligesom jeg håber på at komme til at starte inde i nogle kampe i den kommende sæson. Mit mål er naturligvis at blive en profil på holdet, men det helt store mål er at komme til udlandet en dag. Det vigtigste er dog lige nu er være fokuseret, taknemmelig og bevare lysten til det jeg elsker, nemlig at spille fodbold”, afslutter Anton Gaaei.
Comments


Sidst nye indlæg
Arkiv
bottom of page